In de stilte naar de kern.

Meditatie

Wat is het?
Je zult misschien wel denken, meditatie, dat is niks voor mij. Of dat lukt mij niet.
Meditatie kan al op veel verschillende manieren rust brengen in jouw leven. Meditatie is niet alleen in de lotushouding zitten, en stilte hebben in je gedachten. Meditatie kent vele vormen. Zo kan helemaal opgaan in een activiteit ook al meditatief zijn, zoals schrijven of jezelf verliezen in een hobby.

Wat brengt het jou?
1. Meditatie brengt rust in je hoofd.
2. Meditatie geeft je overzicht.
3. In meditatie kunnen heel duidelijk de antwoorden naar boven komen waarnaar jij op zoek bent.
4. Naast rust in je hoofd, kan het je rust in je leven, je werk en je relatie brengen.
5. Meditatie helpt tegen depressie, stress en angst.
6. Het vermindert gedragsproblemen.

Hoe kun je mediteren?
Mediteren kan op vele wijzen. Zelf ben ik ooit begonnen met iedere dag te schrijven. Puur datgene wat me bezighield van me afschrijven, om zo overzicht te creëren in mijn hoofd. Inmiddels mediteer ik iedere dag, meestal in de ochtend. Mocht je het ook willen proberen, het kan heel gemakkelijk.
Hier drie tips:

1. Ga gemakkelijk zitten (of juist liggen als jij dat wilt). In een houding waarin je het wat langer zou kunnen volhouden. Zorg bijvoorbeeld dat je op een zacht kussentje zit of in een fijne stoel. Mocht je het fijn vinden, dan kun je ook rustgevende muziek (zonder lyrics) aanzetten. Op youtube is er veel meditatie muziek te vinden.

2. Sluit dan je ogen en breng je aandacht naar jouw ademhaling. En vanuit daar neem je waar, wat je voelt in je lichaam. Vanuit daar breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling. En ieder keer wanneer je merkt dat je afdwaalt, of dat een gedachte jouw meeneemt, observeer je gedachte dan met vriendelijke ogen. Dan laat je je gedachte weer los en ga je weer terug naar jouw basis: jouw ademhaling.

3. Je kunt dit iedere dag doen, het liefst zo rond hetzelfde moment van de dag, op dezelfde plek. En je zou kunnen beginnen met 1 minuutje per dag. Zelf gebruik ik de app Insight Timer. Je kunt me daar toevoegen, en zo kun je zien wanneer je op dezelfde momenten aan het mediteren bent.

Toepassing in coaching
De focus op de ademhaling, de rust, het bewustzijn laat ik terugkomen in mijn coaching-sessies. Ook bij de Yin Yoga staat de ademhaling, de meditatie centraal. Deze geef ik iedere donderdagavond, mocht je een keer willen aansluiten, neem dan hier een kijkje.

In het verleden heb ik een MBSR-training (Mindfulness Based Stress Reduction) voltooid en ben ik tweemaal op een tiendaagse stilteretraite van Vipassana gegaan, in Indonesië en in Nederland.

Wil je een begeleide meditatie die speciaal voor jou wordt gemaakt en die je zo vaak kunt luisteren als je wilt?

Locatie

Livarstraat
3573 SC Utrecht

Contact